+ 387 35 360 560 I drinaplast@bih.net.ba

Termoizolacioni profili

Profili s prekinutim termičkim mostom imaju svojstva visoke kvalitete, čvrstoće i nosivosti, estetskog oblikovanja, a ono što ih razlikuje od ostalih profila je svojstvo toplinske izolacije.

Profili se sastoje iz dva dijela, koja se međusobno spajaju izolacijskim materijalom– poliamidnim štapićem širine 14mm, 22 mm, 34mm. Ovako spojeni profili u kombinaciji s odgovarajućom ispunom koriste se u slučajevima kad se moraju zadovoljiti visoki zahtjevi toplinske izolacije. Poliamid sprječava prolaz topline s unutarnjeg dijela al-profila na vanjski dio i obrnuto.

Termoizolaciono staklo

Temoizolaciono staklo je sastavljeno od dvije ili više staklenih ploča koje su po ivici međusobno povezane (rastojanje 6, 9, 12 i 16 mm). Ivična veza mora da ostvari besprijekorno i dugotrajno zaptivanje (da ne bi došlo do ulaska vlažnog vazduha).

Međuprostor je ispunjen suvim vazduhom (tačka rošenja oko 30 C) ili gasom. Razmak izmedu staklenih ploča obezbijeđen je metalnim držačima koji su ispunjeni sredstvima za sušenje.
Može se proizvoditi u kombinaciji sa kaljenim i slojevitim staklom. Kad se u međuprostor postave ukrasni profili dobija se DEKORATIVNO TERMOIZOLACIONO STAKLO.

Osobine termoizolacionog stakla

Glavna osobina termoizolacionog stakla je da smanjuje toplotnu razmjenu između dva prostora, što ima niz prednosti:
  • smanjuju se troškovi ugradnje uređaja za klimatizaciju i
  • grijanje
  • manji je utrošak energije
  • prijatnije je pored prozora jer se smanjuje promaja
  • bolje se vidi kroz prozor jer nema pojave kondenzata ili leda na unutrašnjoj strani ploče
  • mogu da se koriste veće staklene površine za datu sobnu temperaturu bez povećanja troškova energije.
0 0